Antwerpen

test search description

Inloopteam Antwerpen

Onze medewerkers luisteren naar je verhaal en zoeken samen met jou en je partner naar wat jouw gezin kan verder helpen. Onze Locatie

Onthaal

Heb je vragen of wil je je verhaal kwijt? Een medewerker staat klaar om te luisteren, advies te geven en ondersteuning te bieden. Je bepaalt zelf wat je nodig hebt. Elk bezoek is anoniem.
Het onthaal is een aanbod van inloopteam Pothoek in samenwerking met Huis van het Kind Antwerpen-Noord Pothoek voor (toekomstige) ouders met kinderen tussen 0 en 24 jaar.

Groepsgerichte activiteiten

De Aanschuiftafel

Wil je op een speelse manier samen met andere ouders meer te weten komen over voeding, eetgedrag, spelen en bewegen? Dan is de Aanschuiftafel iets voor jou! Tijdens 5 bijeenkomsten komen we bij elkaar om samen te proeven, spelen en bewegen; samen gezond en gezellig te eten; samen antwoorden te vinden op opvoedingsvragen. Voor (groot)ouders met hun peuters (1 tot 3 jaar). De Aanschuiftafel is een aanbod van inloopteam Pothoek in samenwerking met CM.

De Boekenboot

Kom samen met je kind genieten van verhalen vertellen en boekjes ontdekken. Tijdens 5 bijeenkomsten praten we over taalontwikkeling, stimuleren we het leesplezier bij baby’s en peuters, wisselen we ervaringen uit, doen we samen met je kindje leuke activiteiten met boekjes, versjes en liedjes. Boekenboot is een aanbod van inloopteam Pothoek voor ouders met een kindje tussen 0 en 3 jaar, ontstaan in samenwerking met Boekstart.

Groepsgerichte Triple P (Positive Parenting Program)

Tijdens deze groepsbijeenkomsten komen thema’s aan bod zoals positief opvoeden, hoe gewenst gedrag aanmoedigen, hoe omgaan met stressvolle situaties,… Je deelt ervaringen met andere ouders, krijgt informatie, en oefent opvoedingsvaardigheden in. Zo wordt de relatie met je kind nog beter.

Praten over kinderen

Dit aanbod is een mix van groepsgesprekken over opvoedingsthema’s, individuele ondersteuning tijdens huisbezoeken of contact met andere diensten en informele momenten met de kinderen, zoals samen eten, uitstappen en activiteiten met de kinderen. Praten over Kinderen is een aanbod binnen de Vrouwenwerking (CAW Antwerpen).

Oudergroepen

Praat je graag met andere (groot)ouders over jouw ervaringen? Leer je graag bij over opvoeding? Doe je graag samen activiteiten? Dan zijn de oudergroepen in Huis van het Kind Merksem misschien wel iets voor jou! De inhoud is heel afwisselend en wordt samen met de groep bepaald. Er is één oudergroep voor gezinnen met kinderen tussen 0 en 6 jaar en één oudergroep voor gezinnen met kinderen tussen 6 en 12 jaar. Kinderen onder 3 jaar mogen meekomen, voor hen is er gratis kinderopvang voorzien.

Taalbubbels+

Taalbubbels+ is een mix van: activiteiten voor moeder en kind, opvoedingsondersteuning, lessen maatschappelijke oriëntatie en Nederlands op maat. Taalbubbels+ is een samenwerking tussen inloopteam Pothoek, Atlas en Centrum voor Basiseducatie.

Ummundi

Ben je zwanger en wil je meer weten over zwangerschap, bevallen en ouder worden? Tijdens Ummundi kom je 9 keer samen in groep, zowel voor als na de bevalling voor o.m.: ontspanningsoefeningen, praten over ongemakken, de overgang van zwangerschap naar ouderschap, bevallen, administratieve ondersteuning, borstvoeding, … We werken aan de hand van centering pregnancy en bij de prenatale bijeenkomsten is er steeds een medisch en een informatief deel. Ummundi is een samenwerking tussen Inloopteam Pothoek, Christelijke Mutualiteit, Kind en Gezin, De Kraamvogel en OCMW.

Andere activiteiten

Spel en ontmoeting

Het inloopteam organiseert wekelijks ontmoetingsplaatsen waar je samen met je kind kan spelen, samen mooie ervaringen kan delen. Je kind kan er spelen met leeftijdsgenootjes en wennen aan nieuwe situaties. Dat maakt de overgang naar de kleuterschool gemakkelijker. Als ouder zie je jouw kind bezig en kan je praten met andere ouders. Alle kinderen (0 tot 3 jaar) zijn welkom samen met hun ouder(s) of andere vertrouwde persoon (oma, opa, vaste oppas, pleegouder). Tijdens de schoolvakanties zijn ook kleuters welkom.

Het Speelhuis
Elke maandag van 13u tot 16u
Elke donderdag van 9u tot 12u
Huis van het Kind Antwerpen-Noord Pothoek
Pothoekstraat 112, 2060 Antwerpen
Bereikbaar met tram 2, 3, 5 en 6 (halte Handel) of met bus 19 en 23 (halte Stuivenberg).

Speelbabbel Deurne
Elke dinsdag en donderdag van 9u30 tot 12u
Huis van het Kind Deurne-Noord
Lakborslei 200, 2100 Deurne
Bereikbaar met tram 5 (halte Confortalei) en bus 33 (halte Lakborslei). 

Speelbabbel Merksem
Elke vrijdag van 9u30 tot 12u
Huis van het Kind Merksem
Jaak de Boeckstraat 71, 2170 Merksem
Bereikbaar met tram 2 en 3  (halte Barnkracht).

Speelbabbel Antwerpen-Centrum
Elke woensdag van 9u30 tot 12u
Huis van het Kind Antwerpen-Centrum
Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen
Bereikbaar met tram 4 (halte Sint-Andries of Tropisch Instituut).

Speelbabbel Linkeroever
Elke vrijdag van 9u30 tot 12u
Huis van het Kind Linkeroever
Hanegraefstraat 5, 2050 Linkeroever
Bereikbaar met tram 2 – 3 – 5 – 15 (halte Halewijn).

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=4fsjfMdl7ew&feature=emb_logo

Gezinsuitstappen

Jaarlijks organiseren we een aantal uitstappen om samen met verschillende gezinnen een leuke en ontspannen dag te beleven.   

De Ruilboetiek

De Ruilboetiek is een plaats waar je kinderkleren (maat 50 tot en met maat 104) en zwangerschapskleren kan ruilen. Je kan er kledij binnenbrengen in ruil voor jetons. Met deze jetons neem je andere kledingstukken mee naar huis. Daarnaast is de Ruilboetiek ook een plaats waar je andere ouders kan ontmoeten en waar je vragen kan stellen over de opvoeding van je kind. Elke maandag open van 9u30 tot 15u in Huis van het Kind Deurne-Noord (Lakborslei 200, Deurne).

Individuele ondersteuning

Soms vind je als ouder niet direct aansluiting bij bepaalde dienst- of hulpverlening. Heb je een vertrouwensrelatie met een van onze medewerkers, dan kunnen zij je in deze omstandigheden individuele ondersteuning bieden. Zij zullen samen met jou kijken naar de redenen waarom je geen aansluiting vindt en naar mogelijke oplossingen met jou en/of met de betreffende dienst of organisatie zoeken.

Netwerking

  • Huizen van het Kind Antwerpen
  • Vrouwenwerking Protestants Sociaal Centrum
  • OCMW Antwerpen, Kansen voor kinderen
  • Kind en Gezin, regioteam Antwerpen Noord 1
  • Samenwerkingsverband inloopteams provincie Antwerpen
  • Bibliotheek Permeke
  • De Kraamvogel
  • Lid van het Antwerps netwerk ontmoetingsplaatsen

Locatie
Huis van het Kind Antwerpen-Noord Pothoek
Pothoekstraat 112
2060 Antwerpen

Contact
Tel. 03 236 38 36
inloopteam.pothoek@kindenpreventie.be
www.inloopteams-antwerpen.be