Categories
Inloopteam Antwerpen

Judith Vereecken over haar missie bij Wiegwijs: “We bieden ouders niet alleen steun, maar ook een plek waar ze even gewoon kunnen zijn”

Judith Vereecken over haar missie bij Wiegwijs: “We bieden ouders niet alleen steun, maar ook een plek waar ze even gewoon kunnen zijn”

In een eenvoudige ruimte in Antwerpen biedt Wiegwijs een toevluchtsoord voor ouders die het soms niet meer alleen redden. Als agogisch begeleider bij Wiegwijs ontvangt Judith kwetsbare gezinnen met open armen en een luisterend oor. Haar missie? “Ouders de kracht geven om zichzelf te zijn, zonder oordeel.” In een wereld waarin het ouderschap soms onder een vergrootglas ligt, creëert Judith een plek waar de druk van het ouderschap even gedeeld kan worden. Haar verhaal, doordrongen met kleine triomfen en stille momenten van moed, laat zien hoe één persoon het verschil kan maken – en hoe Wiegwijs voor velen een reddingsboei is. 

Een veilige haven voor ouders 

Judith is binnen het inloopteam van Wiegwijs een bekend gezicht in het Huis van het Kind in Merksem. Daar begeleidt ze spel- en ontmoeting en oudergroepen, en werkt ze aan individuele begeleidingstrajecten voor ouders die extra steun nodig hebben. Ze omschrijft haar werkplek als een veilige haven, een plek waar ouders zich welkom voelen zonder enige druk. “Bij Wiegwijs willen we niet sturen of oordelen, maar luisteren,” legt ze uit. Deze houding vormt de basis van Wiegwijs, dat ouders een ruimte biedt waar ze hun zorgen even kunnen delen of simpelweg zichzelf kunnen zijn. “Samen met de ouders werken aan hun veerkracht – dát is het hart van ons werk.” 

Elke week bereidt Judith thema’s voor zoals opvoeding, veerkracht en praktische tips rondom het ouderschap. “Weet je, wat wij hier doen voelt soms klein, maar voor een ouder kan het een wereld van verschil maken,” zegt ze glimlachend. Haar taken variëren van het registreren van gezinnen tot het voorbereiden van sessies en het ondersteunen van ouders in persoonlijke trajecten. Het werk vergt veel tijd en toewijding, maar Judith haalt haar motivatie uit de vooruitgang die ze ziet bij de gezinnen. 

Momenten van moed en voldoening 

De echte voldoening in Judiths werk zit in de momenten waarop ouders zich gesteund en gesterkt voelen. Ze vertelt een verhaal dat haar altijd bij zal blijven: “Een moeder in onze oudergroep kon niet lezen of schrijven. Lange tijd hield ze afstand, maar op een dag, tijdens een oefening waarin iedereen een smiley op een post-it moest tekenen, pakte ze stilletjes een potlood en tekende ze vol trots een smileygezicht. Die kleine tekening was voor haar een enorme stap.” Judith glimlacht terwijl ze terugdenkt aan het moment. “Voor haar was dat een grote overwinning, en voor ons ook.” 

In haar werk komt Judith ook moeilijke verhalen tegen. Ze heeft te maken met ouders die vanwege hun achtergrond of omstandigheden obstakels ervaren bij het vinden van de juiste hulp. “De bureaucratie is vaak overweldigend. Gezinnen worden van het kastje naar de muur gestuurd,” vertelt ze. Regelmatig biedt Wiegwijs individuele begeleiding, waarbij Judith zelfs meegaat naar afspraken om ouders te helpen die moeilijk hun weg vinden in het systeem. Deze toewijding van Wiegwijs omarmen ouders met beide handen. “Ouders vertellen ons dat ze zich hier begrepen voelen, en dat raakt me telkens weer.” 

Groeien als ouder en professional 

In haar twee jaar bij Wiegwijs merkte Judith dat het werk haar niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk heeft verrijkt. “Ik ben zelf moeder van drie kinderen en merk dat ik door mijn werk veel milder ben geworden in mijn eigen ouderschap. Door het verhaal van andere ouders te zien, ben ik me veel bewuster geworden van mijn eigen situatie en alles wat ik als vanzelfsprekend heb ervaren.” Judith erkent nu dat perfect ouderschap een mythe is en waardeert de lessen die ze zelf leert bij Wiegwijs. 

Binnen het team van Wiegwijs voelt Judith een sterke verbondenheid. Regelmatig hebben ze teamoverleg, waarin collega’s ervaringen en casussen bespreken en van elkaar leren. “Het team hier is als een tweede familie. Onze dagelijkse verantwoordelijke Nele is daarbij onmisbaar – zij zorgt voor overzicht en begeleiding.” De open en warme cultuur bij Wiegwijs wordt gevoed door gezamenlijke teambuildings, vormingsdagen en personeelsbijeenkomsten. “Je voelt dat Wiegwijs moeite doet om een hechte organisatie te blijven, zelfs nu de organisatie groeit en verandert.” 

Toekomstplannen en hoop voor ‘Ummundi’ 

Judith kijkt uit naar de toekomst en hoopt vooral dat het project ‘Ummundi’ verlengd kan worden. In dit project begeleidt ze samen met een vroedvrouw jonge, aanstaande moeders door hen informatie en een luisterend oor te bieden. “De moeders voelen zich door Ummundi beter voorbereid en gesterkt in hun keuzes. Ik hoop echt dat we door subsidies en nieuwe partners dit project kunnen voortzetten.” Daarnaast wil Judith zich blijven inzetten voor de oudergroepen, waarvan ze merkt dat deze haar als professional én als moeder hebben verrijkt. Ze vat haar werk bij Wiegwijs samen in drie kernwaarden: openheid, zonder oordeel luisteren en ouders de ruimte geven om zichzelf te zijn. 

Met haar werk draagt Judith bij aan een omgeving waarin ouders, hoe moeilijk hun omstandigheden ook zijn, steun en begrip vinden. Haar verhaal en de verhalen van de ouders die ze begeleidt, vormen een krachtige getuigenis van de missie van Wiegwijs: een plek zijn waar ouders in kwetsbare situaties zich gezien en gesteund voelen. Judith sluit af met een glimlach. “Het mooiste dat je iemand kunt geven, is de vrijheid om gewoon even te zijn. Daar doe ik het voor.” 

Heb je vragen of wil je begeleiding? Neem contact op via onze contactpagina.